Tarımsal otomasyon, çiftçilerin verimlilik ve sürdürülebilirliği artırmak için giderek daha fazla gelişmiş teknolojilere başvurduğu dünya genelinde yaygınlaşmaktadır. Bu eğilim özellikle Avrupa'da belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır; çiftçiler, dikim, hasat ve ürün izleme gibi çeşitli görevler için otomasyon çözümlerini kullanmaktadır. Robotik, yapay zeka ve sensör teknolojilerinin entegrasyonu sayesinde çiftçiler, kaynak kullanımını optimize edebilir, atıkları en aza indirebilir ve emek yoğun süreçleri azaltabilir. Tarımsal otomasyonun benimsenmesi, sadece verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda kimyasal girdileri, su tüketimini ve çevresel etkiyi azaltarak sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkıda bulunur. Bu otomasyona yönelik geçiş, tarım endüstrisini devrim niteliğinde değiştirmekte olup artan verimlilik ve çevresel korumaya yönelik önemli fırsatlar sunmaktadır.
İngiltere ve Avrupa Birliği, küresel tarım teknolojisi yatırımlarında öncü konumda bulunuyor. Tarım teknolojileri girişimleri bugüne kadar 564 girişim, 1.700'den fazla yatırımcıdan yaklaşık 81 milyar sterlinlik bir yatırım almış durumdalar. Rapor, tarım teknolojisine yapılan küresel yatırımların arttığını ortaya koyuyor. Ocak 2020 ile Ocak 2021 arasında, tarım teknolojileri yatırımlarının 100 milyar sterline yani bir önceki yıla göre iki katına çıktığını belirtiyor. 2000 yılından bu yana, İngiltere ve ana kara Avrupa merkezli şirketler, tarım teknolojisindeki küresel yatırımların %43'ünden fazlasını gerçekleştirdi. Birkaç gün önce ABD'de düzenlenen bir konferansta, İngiltere Tarım ve Çevre Bakanı Thérèse Coffey şunları söyledi: "Tarım endüstrimizin sürdürülebilir olmaya devam etmesi, bilim, yenilik ve teknoloji aracılığıyla gerçekleşecektir.” İngiltere'nin tarım teknolojisi hedeflerindeki ciddiyetin en önemli göstergelerinden bir tanesi; Innovate UK altında tarım teknolojisi şirketlerine yapılan yatırımların, küresel Horizon 2020 ve SVG Venture-THRIVE ile aynı seviyede olmasıdır.
İngiltere, özellikle kapalı alanda tarım ve hayvancılık teknolojileri konularında uzmanlaşmış olup, yatırımlarının yaklaşık %40'ını bu alanlara yapmaktadır. Avrupa veya küresel ölçekte bu oran %10'un altındadır. Hayvancılık teknolojileri; hayvan sağlığını ve üretimini izlemek, analiz etmek ve optimize etmek için çözümlere odaklanmaktadır. Aynı zamanda alternatif proteinler ve hayvan eti yerine geçen laboratuvar kaynaklı et alanlarında yoğun şekilde çalışılmaktadır. Kapalı alanda tarım yatırımları ise; iç mekanlarda tarım yapmayı sağlayan bileşenler, sistemler ve yetiştiricileri içermekte olup, dikey tarıma, aküaponiye ve hidroponiye katkıda sağlayan teknolojileri de kapsamaktadır. Londra merkezli Vertical Future, Avrupa'da bir kapalı alan tarımsal üretim şirketi için 21 milyon sterlinlik, şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük Seri A yatırımını elde etti.
GovGrant'den şirket ortağı Adam Simmonds, İngiltere'deki tarım teknolojisi yatırımlarının son yıllarda "olağanüstü derecede dikkat çekici" olduğunu belirterek; "Dünya artan gıda talebiyle karşı karşıya kalırken, gıda üretiminden kaynaklanan emisyonları azaltmak da giderek daha acil hale geliyor," diye açıkladı. "Bu faktörlerin birleşimi, tarım teknolojisi için daha da ikna edici bir argüman ortaya koyuyor, bu nedenle daha fazla yatırım bekleyebiliriz."