ECOFOLİO KİTLE FONLAMA PLATFORMU A.Ş.
SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ POLİTİKASI
İÇİNDEKİLER
BİRİNCİ BÖLÜM 2
GENEL HÜKÜMLER 2
Amaç 2
Kapsam 2
İKİNCİ BÖLÜM 2
TANIMLAR VE KISALTMALAR 2
Tanımlar ve Kısaltmalar 2
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 4
KARAPARA AKLAMANIN VE TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR HÜKÜMLER 4
Sorumluluklar 5
Riskler 5
Müşteri Riski 6
Hizmet Riski 7
Risk Yönetimi Politikası 9
Müşterinin Tanınması 10
Uygulama 11
İzleme ve Kontrol Faaliyetleri 12
Şüpheli İşlemlerin Bildirilmesi 13
Bilgi ve Belge Verme 13
Bilgi ve Belgelerin Saklanması ve Talep Halinde İbrazı 14
Eğitim 14
İç Denetim 15
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM DİĞER HUSUSLAR 16
Politikada Yer Almayan Diğer Hususlar 16
Politika Hükümlerinde Değişiklikler 16
Yürürlük 16
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
Amaç
Madde 1 - Bu Politikanın amacı, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun hükümleri ile bu Kanunlar çerçevesinde oluşturulan ikincil mevzuata özellikle Tebirler Yönetmeliği ve Uyum Yönetmeliğine uygun olacak şekilde; suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin yükümlülüklere Platform’un uyumunun sağlanması ve Platform müşterilerinin, işlemlerinin ve hizmetlerinin risk temelli bir yaklaşımla değerlendirilerek, Platform’un maruz kalabileceği aklama risklerinin azaltılmasına yönelik stratejilerin, kurum içi kontrol ve tedbirlerin, sorumlulukların ve işleyiş prensiplerinin belirlenmesiyle Ecofolio Kitle Fonlama Platformu A.Ş. (Platform) çalışanlarının bu konularda bilinçlendirilmesidir.
Kapsam
Madde 2 - Bu yönetmelik, Platform çalışanlarının tümünün, suç gelirlerinin aklanmasının ve terör finansmanının önlenmesi konusundaki 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun ile ilgili yasal düzenlemeler kapsamında görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi ve yükümlülüklere uyum için gerekenlerin çerçevesinin çizilmesi için hazırlanmıştır. Her ne kadar Platform 5549 Sayılı Kanun kapsamında yükümlü olarak sayılmamış olsa da suç gelirlerinin aklanmasının ve terör finansmanının önlenmesi ile ilgili tüm kanun ve yönetmelikler ile tebliğlerin hükümlerine ve ruhuna uyulmaktadır. Bunun yanında Platform FATF tarafından yayımlanan uluslararası tavsiye, standart ve iyi uygulamaları da dikkate alarak ürünlerinin, hizmetlerinin ve çalışanlarının suç gelirlerinin aklanması ile her türlü suç ve terörizmin finansmanında kullanılmasını önlemek için gerekli her türlü önlemi almaktadır.
İKİNCİ BÖLÜM
TANIMLAR VE KISALTMALAR
Tanımlar ve Kısaltmalar
Madde 3 – Politika kapsamında yer alan tanımlar aşağıdaki şekildedir:
5549 Sayılı Kanun: 18/10/2006 tarihli ve 26323 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 11/10/2006 tarihli Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunu ifade eder.
6415 Sayılı Kanun: 16/02/2013 tarihli ve 28561 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 07/02/2013 tarihli Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunu ifade eder.
Aklama Suçu: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 282. maddesinde düzenlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini, yurt dışına çıkarmak veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tâbi tutmak; aklama suçunun konusunu oluşturan malvarlığı değerini bu özelliğini bilerek satın almayı, kabul etmeyi, bulundurmayı veya kullanmayı ifade eder.
Bakanlık: T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığını ifade eder.
Denetim Personeli: 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve buna dair yönetmeliklerde belirtilen denetim personelleri: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu Uzmanları, Vergi Müfettişleri, Gümrük ve Ticaret Müfettişleri, Bankalar Yeminli Murakıpları, Hazine Kontrolörleri, Sigorta Denetleme Uzman ve Aktüerleri ifade eder.
FATF: Mali Eylem Görev Gücü’nü (“Financial Action Task Force”) ifade eder.
Hizmet Riski: Yüz yüze yapılmayan işlemler, ödeme sistemlerinin kullanılması, kampanya oluşturulması gibi hizmetler veya gelişen teknolojiler kullanılarak sunulacak yeni ürünler kapsamında Platform’un maruz kalabileceği riskler ifade eder.
Malvarlığı: Para, değeri para ile temsil edilebilen taşınır veya taşınmaz, maddi veya gayri maddi her türlü mal ve haklar ile bunlar üzerindeki hakları tevsik eden her türlü yasal belge veya araçları ifade eder ifade eder.
MASAK: Mali Suçları Araştırma Kurulu’nu ifade eder.
Mevzuat: Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi ile ilgili yürürlükteki Kanunlar, Yönetmelik ve Tebliğler ile MASAK karar ve talimatları ifade eder.
Müşterinin Tanınması: Platform’un, müşterileri ve müşterilerinin çalışmalarıyla ilgili yeterli düzeyde bilgi sahibi olması ve bu bilgileri edinmek amacıyla kendi bünyesinde politika ve kurallar geliştirmesini ifade eder.
Öncül Suç: Aklama suçunun oluşabilmesi için gelir elde edilmesini mümkün kılan ve Türk Ceza Kanunu’nda alt sınırı altı ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren; uyuşturucu madde ticareti, resmi veya özel evrakta sahtecilik suçu, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, güveni kötüye kullanma gibi suçları ifade eder.
Platform: Kitle fonlamaya aracılık eden Ecofolio Kitle Fonlama Platformu Anonim Şirketi’ni ifade eder
Politika: Platform’a ait İşbu Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Politikası’nı ifade eder.
Risk: Sunulan hizmetlerden suç gelirlerinin aklanması veya terörizmin finansmanı amacıyla yararlanılması, ya da kanuni yükümlülüklere tam olarak uyulmaması nedeniyle Futurance ya da Futurance çalışanlarının maruz kalabilecekleri mali ya da itibari zarar ihtimalini ifade eder.
Riskli Ülkeler: Aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda yeterli düzenlemelere sahip olmayan, yetkili uluslararası kuruluşlarca riskli kabul edilen ve/veya bu suçlarla mücadele konusunda işbirliği yapmayan Maliye Bakanlığı’nca bildirilen ülkeleri ifade eder.
Suç Geliri: Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini ifade eder.
Şüpheli İşlem: Platform nezdinde veya Platform aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işleme konu malvarlığının; yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına, bu kapsamda terörist eylemler için ya da terör örgütleri, teröristler veya terörü finanse edenler tarafından kullanıldığına veya bunlarla ilgili ya da bağlantılı olduğuna dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunması halini ifade eder.
Sürekli İş İlişkisi: Platform ile müşteri arasında müşteri adına hesap açılmasından sonra müşterinin hizmetlerden faydalanabilir hale gelmesi ile başlayan ve sunulan hizmetler nedeniyle kurulan, niteliği itibarıyla devamlılık unsuru içeren iş ilişkisini ifade eder.
Sır Saklama Yükümlülüğü: MASAK’a Şüpheli İşlem bildiriminde bulunulduğu bilgisinin, yükümlülük denetimi ile görevlendirilen denetim elemanları ile yargılama sırasında mahkemeler dışında, işleme taraf olanlar dahil herhangi bir kişi ile paylaşılmaması konusundaki yükümlülüğü ifade eder.
Tedbirler Yönetmeliği: 09.01.2008 tarihli ve 26751 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ve 5549 sayılı Kanunun 27. maddesine dayanılarak hazırlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik’i ifade eder.
Terörizmin Finansmanı Suçu: 6415 sayılı Kanunun 3’üncü maddesi kapsamında suç olarak düzenlenen fiillerin gerçekleştirilmesinde tümüyle veya kısmen kullanılması amacıyla veya kullanılacağını bilerek ve isteyerek belli bir fiille ilişkilendirilmeden dahi bir teröriste veya terör örgütüne fon sağlanması veya toplanmasını ifade eder.
Uyum Görevlisi: 5549 sayılı ve 6415 sayılı Kanun ve Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklere uyumu sağlamak amacıyla Banka Yönetim Kurulu tarafından atanmış ve gerekli yetkiyle donatılmış personeli ifade eder.
Uyum Yönetmeliği: 16.09.2008 tarihli ve 26999 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ve 5549 sayılı Kanunun 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik’i ifade eder.
Ülke Riski: Suç gelirlerinin aklanması veya terörün finansmanının engellenmesi konusunda yeterli düzenlemelere sahip olmayan, bu suçlarla mücadele konusunda yeterli düzeyde işbirliği yapmayan veya uluslararası kuruluşlarca riskli kabul edilen ülkelerden yürürlükteki mevzuat çerçevesinde belirlenenlerin vatandaşları, şirketleri veya mali kuruluşları ile girilecek bankacılık ilişkileri ve bu kapsamda yapılacak işlemler sebebiyle bankanın maruz kalabileceği riskleri ifade eder.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
KARAPARA AKLAMANIN VE TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE DAİR HÜKÜMLER
Sorumluluklar
Madde 4 - Platform’un her seviyedeki bütün görevlileri bu Politikanın hükümlerini uygulamaktan ve bunlara uygun davranmaktan sorumludur. Platform’un faaliyetleri kapsamında işbu Politika’nın yeterli ve etkin bir şekilde uygulanabilmesi ve hükümlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi noktasında nihai sorumluluk Yönetim Kurulu’ndadır Bu kapsamda her türlü çalışan;
• Müşteri tanımlamaları ve tüm işlemlerinde, bu yönetmelikte açıklanan müşterinin tanınması ilkeleri çerçevesinde hareket etmek,
• 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili yasal düzenlemeler ile bu konu ile ilgili bütün banka içi düzenlemeleri öğrenmek, uygulamak ve bunlara uymak,
• Kitle fonlaması işlemlerini yerine getirirken gereken dikkat ve özeni göstererek şüpheli işlem bildirim sistemi kapsamında, görevli personele şüpheli işlem bildirimlerini yapmak,
• Konuyla ilgili olarak düzenlenecek eğitim faaliyetlerine katılmak ve bu eğitimleri çalışma sırasında uygulamakla görevlidir.
Riskler
Madde 5 - Bu yönetmelikle belirlenen kural ve politikalara uyumsuzluk, Platform aleyhine dava açılması veya sözleşmeler dolayısıyla Platform’un durumunun veya faaliyetlerinin olumsuz yönde etkilenmesi sonucunu doğurur.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama” başlıklı 282 ve “Tüzel Kişiler Hakkında Güvenlik Tedbirleri” başlıklı 60’ncı maddeleri uyarınca, bir kamu kurumunun verdiği izne dayalı olarak faaliyette bulunan özel hukuk tüzel kişisinin organ veya temsilcilerinin katılımıyla ve bu iznin verdiği yetkinin kötüye kullanılması suretiyle tüzel kişi yararına işlenen aklama suçlarından mahkûmiyet hâlinde, iznin iptaline karar verilebilir.
6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre malvarlığının dondurulmasıyla ilgili alınan kararın gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirmekte ihmal veya gecikme gösteren kişilere, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun 4. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen ve şüpheli işlem bildiriminde bulunulduğunun, yükümlülük denetimi ile görevlendirilen denetim personelleri ile yargılama sırasında mahkemeler dışında, işleme taraf olanlar dâhil açıklanmaması gerektiğini düzenleyen hükmüne aykırı hareket eden kimseye, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası verilir.
İtibar Riski
İtibar riski, kamuoyundaki negatif izlenimlerin, Platform’un faaliyet ve gelirleri üzerindeki olası ve mevcut etkilerini ifade eder. Bu risk, Platform’un yeni iş ilişkilerine girmesini engelleyebileceği gibi mevcut iş ilişkilerinin de devamını engelleyebilir. İtibar riskine maruz kalan Platform’un müşteri tabanının düşmesi ve mali bir kayıpla karşı karşıya kalmaları muhtemeldir.
Faaliyet Riski
Faaliyet riski; etkin olmayan iç kontrol süreçleri veya dış etkenler dolayısıyla Platform’un doğrudan veya dolaylı olarak kayba uğrama riskini ifade eder. Operasyonel risk olarak da isimlendirilen bu risklerin birçoğu, yükümlülükleri uygulamadaki zayıflıklarla ilgilidir ve özellikle kurum içi kontrollerdeki aksamalar ve mali kuruluş yönetimindeki hatalardan kaynaklanır. İç kontrollerdeki aksamalar, hataların ve sahtekârlıkların gözden kaçmasına yol açacağı için Platform’un zarara uğramasına, zaman ve koşullara uygun hareket edememesine ve çıkarlarının tehlikeye girmesine sebep olabilir.
Mesleki Riskler
Platform personellerinin, bu yönetmeliğe uymamaları durumunda, İş Kanunu hükümlerine göre karar alınır ve iş akdinin feshedilmesine kadar varan yaptırımlar uygulanabilir.
Müşteri Riski
Müşterinin faaliyet gösterdiği iş kolunun, yoğun nakit kullanımı, yüksek değerli malların alım satımı veya uluslararası fon transferlerinin kolayca gerçekleştirilmesine imkân vermesi; müşterinin ya da müşteri adına veya hesabına hareket edenlerin, suç gelirlerinin aklanması veya terörün finansmanı amacıyla hareket etmek suretiyle Platform’un suiistimal edilmesi riskini ifade eder.
Platform, kendi kriterlerine dayanarak, belirli bir müşterinin Aklama ile Terörün Finansmanı konusunda daha yüksek bir risk yaratıp yaratmayacağını belirlemektedir. Bu tanımlamada, farklı risk değişkenlerine yer verilmektedir.
Platform, müşterilerinin mesleği, iş geçmişi, mali durumu, hesapları, ticari faaliyetleri, yerleşik olduğu ülke ve ilgili diğer hususları dikkate alarak, mevcut bilgiler ve olanaklar dahilinde suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı açısından müşterinin risk profilini belirlemekte ve müşteriler hakkında, ilk hesap açılışında “Müşterini Tanı Formu ” doldurulması suretiyle bu bilgilerin temin edilmesini ve güncel tutulmasını sağlar. Bu formun amacı, müşteriler hakkındaki bilgi, belge ve kayıtların güncelliğinin sağlanmasıdır.
Hiçbir koşulda, anonim kişilere, uydurma/takma olduğu açık olan isimlere veya FATF tarafından tanımlanan paravan şirketlere için hesap açılmaz ve bu tür kişilerle Platform bir ilişki kurmaz.
Hangi müşterilerin/potansiyel müşterilerin risk durumunun daha fazla olduğuna dair genel olarak kabul gören bir kural olmasa da aşağıda yer alan özelliklere sahip müşterilerin risk seviyelerinin potansiyel olarak daha yüksek oldukları düşünülür.
• Bilgi ve belge vermekten ve kayıt altına girmekten kaçınan kişiler,
• İsimsiz (Anonim) olarak veya rumuz ile hesap açtırmak isteyen kişiler,
• İş ilişkilerini alışılmadık şartlarda yürüten kişiler,
• Nakit işlemlerin yoğun olduğu veya nakit yoğun olmamakla birlikte, belirli işlemlerden yüksek miktarda nakit üreten kişiler,
• Platform’un işlem izleme sistemine göre sıra dışı hareketliliği olan ve yüksek tutarlı ve/veya çok sık işlem yapan müşteriler (“karmaşık hesap ilişkileri olan müşteriler”)
• Sermaye Piyasası Kurulunca işlem yasağı getirilmiş Tüzel kişi müşterinin ortakları veya kurucuları
• Sermaye Piyasası Kurulunca işlem yasağı getirilmiş kişiler hesabına hareket ediliyor şüphesi doğuran işlemleri gerçekleştiren müşteriler
• İzleme ve denetime tabi olmayan yardım kuruluşları ve diğer kâr amacı gütmeyen özellikle sınır ötesi faaliyetleri olan kuruluşlar
• Kamusal nüfuz sahibi kişiler (“PEP”) ve PEP’lerin eşleri, birinci derece akrabaları veya yakınları. Potansiyel müşterinin kamusal nüfuz sahibi kişi, yurt içinde veya yabancı bir ülkede seçimle veya atama yoluyla kendisine önemli bir kamusal görev tevdi edilen üst düzey gerçek kişiler ile uluslararası kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, üst düzey yöneticileri ile eşdeğer görev yapan diğer kişilerdir. Bir kişinin PEP niteliğinde olup olmadığına karar vermek için diğer verilerin yanı sıra internet ortamında yer alan bilgiler de kullanabilir. Bu kişilere ilişkin bilgilerin birçoğuna, internet arama motorları kullanılarak yapılan bir araştırma ile ulaşılabilir.
• Offshore, muğlak ve görünüşte bağlantısız yerlerde kurulmuş firmalar (FATF’nin kara listesinde yer alan iş birliği yapmayan ülkeler ve benzeri veri tabanlarında yer alan ülkeler veya yetkili otoritelerce yayınlanan mal varlığı dondurulanlar listelerinde yer alanlar)
• Yüksek para sirkülasyonu olan işkollarında faaliyet gösteren kişiler (kıymetli taş ve maden ticareti ile iştigal edenler, sanat galericileri, kumarhaneler, diğer şans oyunu salonları ve online bahis hizmeti veren işyerleri, döviz büfeleri, lüks araç ticareti yapan galeriler, silah ve askeri ürün üretimi ve dağıtımı yapan şirketler vb.) ile bu işyerlerinin sahipleri ve bu işyerlerinde önemli düzeyde kontrolü olan kişiler,
• Gerçek Faydalanıcının tespit edilemediği veya açıklanmadığı durumlarda ilgili kişiler,
• Platform ile aracı vekil kullanarak ilişki kuran kişiler (Aracı/vekil ile kurulan ilişkilerde aracı/vekil için gerekli prosedürlerin uygulanması, riski azaltacaktır.)
• Şeffaf ortaklık yapısı olmayan kişiler,
• Bu maddede sıralanan işlerin/faaliyetlerin yürütüldüğü işyerlerinden herhangi birine sahip veya bu işleri, faaliyetleri yürüten, söz konusu işyerini/ faaliyetleri kontrolünde bulunduran kişiler.
Hizmet Riski
Hizmet riski; yüz yüze yapılmayan işlemler veya gelişen teknoloji kullanılarak sunulacak yeni hizmet ve ürünler kapsamında maruz kalınabilecek riskleri ifade eder. Platform’un müşteri profili ve hizmet/ürün yelpazesinin yüz yüze yapılmayan işlemler kapsamında gerçekleşeceği dikkate alındığında müşterilerinin ilgili işlemleri alınan gerekli tedbirler çerçevesinde sürdürülmektedir.
Platform tarafından sunulan hizmet ve ürünlerin suç gelirlerinin aklanması veya terörün finansmanı riski taşıyıp taşımadığı belirlenirken MASAK, FATF gibi kurumların ve otoritelerinin ya da diğer güvenilir kaynakların belirlediği suç gelirlerinin aklanması veya terörün finansmanı riski yüksek hizmet ve ürünler dikkate alınmaktadır.
Özellikle müşterinin kimliğinin tespit edilmesini engelleyecek, isimsiz olarak işlem yapılmasına imkân sağlayacak hizmet ve ürünler yüksek riskli kabul edilir ve bu tür hizmet ve ürünler Platform’da sunulamaz.
Riskli işlemler ve hizmetler özellikle;
• Nakit işlemler,
• Elektronik/manuel transferler,
• İnternet, Call Center ve ATM işlemleri,
• Muhabir bankacılık
işlemlerinden oluşmaktadır.
Ülke Riski
Ülke riski, Aklama ile Terörün Finansmanı suçlarının önlenmesi konusunda yeterli yasal düzenlemelere sahip olmayan, bu suçlarla mücadele konusunda yeterli düzeyde iş birliği yapmayan veya yetkili uluslararası kuruluşlarca riskli kabul edilen ülkelerden, FATF ve MASAK veya T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan ülkelerin vatandaşları, şirketleri, mali kuruluşları ile girilecek iş ilişkileri ve işlemleri sebebiyle maruz kalınabilecek riskleri ifade etmektedir.
Platform, riskli ülke vatandaşlarıyla, Türk vatandaşı olup da aynı zamanda başka bir riskli ülke vatandaşı olan gerçek kişilerle ve merkezi Riskli Ülkelerde olan kurumsal müşterilerle karşılaşması halinde; bu işlemlere özel olarak dikkat göstermek, görünürde makul hukuki ve ekonomik amacı bulunmayan işlemlerin amacı ve mahiyeti hakkında mümkün olduğu ölçüde bilgi toplamak, bu kişilerle işlem yapmamak ve bunları kayda geçirmek zorundadır.
Ülke riski, potansiyel riskin belirlenmesinde diğer risk faktörleri ile birlikte dikkate alınır.
Bu kapsamda Platform’un, bir ülkenin daha fazla risk taşıdığı sonucuna ulaşırken kullandığı faktörlerden bazıları aşağıdakilerdir;
• T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan ülkeler,
• Birleşmiş Milletler (“UN”), Avrupa Birliği (“EU”), ABD Yabancı Mallar Kontrol Bürosu (“OFAC”) vb. kuruluşların yayınladığı yaptırımlara, ambargolara ve benzer tedbirlere maruz kalan ülkeler,
• MASAK, FATF gibi güvenilir kaynaklarca Aklama ile Terörün Finansmanı suçlarının önlenmesine ilişkin uygun yasal düzenlemelere ve diğer önlemlere sahip olmadığı belirtilen ülkeler (“NCCT”),
• Yukarıdaki kaynaklarda, bünyelerinde var olduğu tespit edilen terörist organizasyonların faaliyetlerine kaynak veya destek sağladığı belirlenen ülkeler,
• Yukarıdaki kaynaklarda, önemli düzeyde yolsuzluk veya diğer suç faaliyetlerine sahip olduğu belirlenen ülkeler,
• Suç gelirlerinin aklanması konusunda yeterli kanun ve düzenlemeleri olmayanlar,
• Gri alanlar olarak adlandırılan hukuk düzeninin uygulanamadığı anti-demokratik bölgeler,
• Sınır ötesi merkezler, serbest bölgeler, finans merkezleri ve vergi cennetlerinden oluşmaktadır.
Risk Yönetimi Politikası
Madde 6 - Platform, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla, maruz kalabileceği riskleri tanımlamak, sınıflandırmak, derecelendirmek, izlemek, değerlendirmek ve faaliyet gösterdiği alanda yapılan işlemlerin niteliğini dikkate alarak bu risklerin azaltılması için stratejiler, iç kontrol ve önlemler, kurallar ve sorumlulukları belirler ve Platform çalışanlarının bu konularda bilinçlendirilmesi amacıyla risk yönetim politikasını oluşturur.
Platform, ulusal ve uluslararası mevzuata uygun davranma gerekliliğini ve Kitle Fonlaması platformları içindeki saygınlığını dikkate alarak, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi ile ilgili risklerin belirlenmesinde ve bunlara karşı gerekli tedbirlerin alınmasında gerekli özeni gösterir.
Platform, karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemler ile hukuki ve ekonomik amacı makul bulunmayan işlemlere özel dikkat göstermek ve talep edilen işlemin amacı hakkında yeterli bilgi edinmek için gerekli tedbirleri alır. Platform, bu kapsamda elde ettiği bilgi, belge ve kayıtları kendisinden istenildiği takdirde yetkili kurumlara sunmak üzere muhafaza eder.
Risk yöntemi ile ilgili Platform’un faaliyetleri asgari olarak aşağıdaki faaliyetleri kapsar:
• Müşteri riski, hizmet riski, ülke riskini esas alan; risk tanımlama, derecelendirme, sınıflandırma ve değerlendirme yöntemlerinin geliştirilmesi,
• Hizmetlerin, işlemlerin ve müşterilerin risklere göre derecelendirilmesi ve sınıflandırılması,
• Riskli müşteri, işlem veya hizmetlerin izlenmesinin ve kontrol edilmesinin sağlanması, bu kapsamda ilgili birimleri uyarmak üzere rapor edilmesi, işlemin üst makamın onayı ile gerçekleştirilmesi ve gerektiğinde denetlenmesi için uygun süreçlere ve denetlemeye ilişkin kurallarının geliştirilmesi,
• Risk tanımlama ve değerlendirme yöntemlerinin, risk derecelendirmesi ve sınıflandırma yöntemlerinin, örnek olaylar ya da gerçekleşen işlemler üzerinden geriye dönük olarak tutarlılıklarının ve etkinliklerinin sorgulanması. Varılan sonuçlara ve gelişen şartlara göre bunların yeniden değerlendirilmesi ve güncellenmesi,
• Risk kapsamına giren konulara ilişkin ulusal mevzuat ve uluslararası kuruluşlarca getirilen tavsiye, ilke, standart ve rehberlerin takip edilerek gerekli geliştirme çalışmalarının yapılması,
• Risk izleme ve değerlendirme sonuçlarının yıl içinde düzenli aralıklarla Yönetim Kuruluna raporlanması.
Müşterinin Tanınması
Madde 7 – Platform müşterinin tanınmasına ilişkin esaslar kapsamında; Platform bünyesinde gerçekleştirilen veya aracılık edilen işlemlerde; işlem yapılmadan önce, işlem yapanlar ile nam veya hesaplarına işlem yapılanların kimliklerini tespit etmekte ve gerekli diğer tedbirleri almaktadır.
Platform, riskli müşteriler ile iş ilişkisine girmez ve bunlar hakkında müşterinin tanınması için sıkılaştırılmış tedbirleri uygular. Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi kapsamında Platform’da saptanan risklere önlem olarak tedbirlerin alınması ve bu risklerin kaldırılması amaçlanmaktadır. Bu sebeple, Platform müşteriyi tanıma prosedürü çerçevesinde, müşterisi hakkında yeterli bilgilere sahip olmayı hedefler.
Platform, riskli gördüğü durumlarda Tedbirler Yönetmeliği kapsamında müşterilerinin tanınması için Tedbirler Yönetmeliğinin 5-27 maddelerine uygun olarak müşterilerin kimliklerini tespit etmektedir.
Bu kapsamda Platform’un gerçek kişi müşterilerinin; adı ve soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, T.C. kimlik numarası, anne ile baba adı, kimlik belgesinin türü ve numarası, adresi, telefon numarası, faks numarası, elektronik posta adresi, imza örneği, müşterinin iş ve mesleğine ilişkin bilgileri alınmaktadır. Gerekli durumlarda bu bilgilerin teyidi amacıyla ilgili müşteriden; kimlik kartı, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, ikamet belgesi, yerleşim yeri belgesi talep edilebilmektedir. Bu bilgilerin teyidi için ilgili kişiden alınan belgelerin asıllarının ya da noter onaylı suretinin Platform’a ibraz edilmesinin ardından bilgiler kaydedilir, belgelerin fotokopisi veya elektronik görüntüsü alınır. Bunlar Platform’dan yetkili kurumlarca istenildiğinde sunulmak üzere saklanır. Platform ile gerçek kişi müşteri arasında sürekli iş ilişkisi tesis edilirken, beyan edilen adresin doğruluğunun teyidinde kullanılan belgelerin de fotokopisi ya da görüntüsü alınmalı ve bu belgeye ait ayırt edici bilgiler kaydedilmektedir.
Platform’un ticaret siciline kayıtlı tüzel kişi müşterileri için kimlik tespitinde ise; tüzel kişinin unvanı, ticaret sicil numarası, vergi kimlik numarası, faaliyet konusu, açık adresi, telefon numarası, varsa faks numarası ve elektronik posta adresi alınır. Bunun yanında tüzel kişiliği temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınmaktadır. Bu bilgi ve belgelerin teyidi de Tedbirler Yönetmeliğinin 7. maddesi hükümlerine göre gerçekleştirilmektedir.
Platform’un diğer müşteri grupları hakkında da Tedbirler Yönetmeliğinin ilgili maddelerindeki usullere göre kimlik tespiti işlemleri gerçekleştirilmektedir. Platform, kimlik tespitini gerçekleştiremediği veya iş ilişkisinin mahiyeti hakkında bilgi edinemediği durumlarda; bir iş ilişkisi tesis etmemekte ve talep edilen işlemi gerçekleştirmemektedir. Elde edilen kimlik bilgilerinin doğruluğu ve güncelliği konusunda bir şüphe olması durumunda bu şüpheyi gidermek adına gerekli tedbirleri alır. Bu bilgilerin teyidi mümkün olmazsa Platform o müşteri ile iş ilişkisini sürdürmez.
Platform, gerçekleştirilen işlemlerde bir başkası adına ve hesabına hareket edilip edilmediğini tespit etmek adına gereken tedbirleri almaktadır. Kendi adına ve başkası hesabına hareket eden kişiler için de sorumluluklarını hatırlatan duyuruları yayımlar. Sürekli iş ilişkisi tesisinde başkası hesabına hareket edilip edilmediği konusunda müşterinin yazılı beyanı alınmaktadır.
Bu aşamada bir başkası adına hareket edildiği beyan edilirse, işlemi talep edenin ve hesabına hareket edilenin kimliği ile yetki durumu yukarıda bahsedilen usule göre tespit edilir. Yapılan işlemler sonrasında kişinin beyanına rağmen kendi adına ancak başkasının hesabına hareket ettiğinden şüphelenilmesi halinde Gerçek Faydalanıcının tanınması adına gerekli tedbirlere başvurulur.
Platform, işlemin Gerçek Faydalanıcısının ortaya çıkarılması için gerekli tedbirleri alır.
Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişiler ile Platformca sürekli iş ilişkisi tesis edilirken gerçek faydalanıcının tespitine yönelik olarak tüzel kişiliğin yüzde yirmibeşi aşan hisseye sahip gerçek kişi ortaklarının, bunların gerçek faydalanıcı olduğundan şüphelenilmesi halinde tüzel kişiliği nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişileri tespit etmek üzere işlem gerçekleştirip bunların, bunlar da yoksa tüzel kişinin ticaret sicilinde kayıtlı en üst düzey icra yetkisine sahip gerçek kişilerin üst düzey yönetici olduğu kabul edilerek kimliği tespit edilir.
Gerçek Faydalanıcının belirlenmesi kapsamında, sözleşmenin tarafı, lehtarı ya da lehtar grupları ile varsa sözleşme kapsamında denetçi olarak belirlenen kişilerin kimlik bilgileri alınır ve bu bilgilerin teyidi için gerekli tedbirlere başvurulur.
Uygulama
Madde 8 - Türkiye’de Platform’un suç gelirlerinin aklanmasına ve terörizmin finansmanına aracı olmasını engellemek, bu kapsamda kontrol faaliyetlerini yerine getirebilmek ve geçerli yasalara, mevzuatlara ve uluslararası standartlara uyum sağlamak adına aşağıda yer alan faaliyetler gerçekleştirilir:
• 5549 sayılı Kanun ve bağlı mevzuat ile yetkili müesseselere getirilen hükümlere uyum sağlamak için Platform personeline eğitim verilmesi.
• Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanın önlenmesine dair yönetmelik, politika ve çalışmalarının oluşturulması.
• Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanın önlenmesine yönelik yürütülen iş akışlarının düzenli olarak denetim ve kontrolünün yapılması.
• Müşterilere ilişkin istihbaratların yapılarak her bir müşterinin risk kategorisinin belirlenmesi.
• Müşteri işlemlerinin suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik olarak risk temelli izlenmesi ve kontrollerin yürütülmesi.
• Uyum Görevlisi atanması .
İzleme ve Kontrol Faaliyetleri
Madde 9 - İzleme ve kontrol çalışmaları, Kanuna, ikincil mevzuata, kurum ilke ve prosedürleri ile işbu Politika hükümleri çerçevesinde Uyum Görevlisinin gözetiminde ve koordinasyonunda risk temelli bir yaklaşımla planlanır ve uygulanır. Bu sayede Politika’ya uyumun sağlanıp sağlanmadığı konusunda sürekli olarak izleme ve kontrol sağlanır ve olağan dışı/şüpheli faaliyetlerin belirlenmesi, analiz edilmesi ve gerektiğinde raporlanması konusunda Platform tarafından risk temelli bir yöntem oluşturulur.
Bu çerçevede; Platform’un tüm faaliyetlerine uygulanacak standart kontrollerin yanı sıra, geliştirilmiş kontroller olarak yüksek riskli olarak görülen ve özel dikkat gerektiren müşteri, işlem ve çalışmaların daha yakından takibine yönelik uygun ve etkin kontrol süreç, sistem ve yöntemler belirlenir ve yürütülür.
Bu faaliyet kapsamında tespit edilen eksiklikler ile ilgili olarak gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla konu ilgili birimlere raporlanır. İzleme ve kontrol faaliyetinin etkin biçimde gerçekleştirilebilmesi için bu faaliyeti yürütecek olan personelin kurum içi bilgi kaynaklarına ulaşması sağlanır. Ayrıca güncel teknolojik imkanlardan da faydalanılarak riskli durumlar tespit edilmeye çalışılır.
İzleme ve kontrol çalışmaları, temel olarak aşağıdaki maddeleri kapsar:
• Yüksek risk grubundaki müşteri ve işlemlerin gözetimi ve kontrolü.
• Yeni ürünler ile teknolojik gelişmeler sebebiyle aklama ve terör finansmanı yönünden riske ve suistimale açık hale gelebilecek hizmetlerin risk odaklı gözetimi ve kontrolü.
• Riskli ülke yerleşik/uyruklu müşteriler ve/veya riskli ülke uyruklu/yerleşik partner yapısındaki müşteriler tarafından gerçekleştirilen işlemlerin gözetimi ve kontrolü.
• Riskli ülkelerle gerçekleştirilen işlemlerin gözetimi ve kontrolü.
• Karmaşık ve olağan dışı işlemlerin gözetimi ve kontrolü.
• Yüz yüze olmayan işlemler yapılmasını mümkün kılan sistemler vasıtasıyla gerçekleştirilen işlemlerin gözetimi ve kontrolü.
• Müşterilere ait bilgi ve belgelerin güncelliği, uygunluğu, yeterliliği, kontrolü ve eksikliklerinin tamamlatılması.
• Müşteri işlemlerinin müşterilerin risk profiline, işine ve fon kaynaklarına dair bilgilerle uyumluluk durumunun iş ilişkisi süresince devamlı olarak gözetimi ve kontrolü.
• Bu kapsamda yer verilebilecek diğer gözetim ve kontroller.
Şüpheli İşlemlerin Bildirilmesi
Madde 9 – Platform, bünyesinde gerçekleşen işlemler hakkında suç gelirlerinin aklandığı veya terörizmin finanse edildiğine ilişkin bir şüphe oluşması durumunda, bu hususu Kanun ve ilgili diğer mevzuat uyarınca Platform’un, şüpheli bulduğu işlemleri MASAK’a ve yetkili diğer otoritelere bildirir.
Söz konusu işleme konu olan malvarlığının yasadışı bir kaynaktan elde edilmiş olabileceği veya yasadışı bir amaçla kullanılacağı değerlendiriliyorsa, işlemin şüpheli olduğu kabul edilir. Bu değerlendirme, personelin algı ve sezisine, müşterinin davranışlarına, risk değerlendirmesine, müşteri hakkında daha önce elde edilmiş olan bilgilere, yapılan işlemin ve tutarının müşterinin profili ile uyumluluğuna ve diğer unsurlarına göre oluşacak kanaate göre yapılmaktadır. Şüpheli İşlem Bildiriminde bulunulması için bu konuda kesin bir delilin varlığına gerek bulunmaz, “bilgi”, “şüphe” veya “şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunması yeterlidir.
Platform tarafından bir Şüpheli İşlem MASAK’a bildirilirken, işlemin tutarı gözetilmez. Ayrıca şüphe veya şüpheyi gerektiren makul bir sebebin olup olmadığı konusunda gerektiğinde birden çok işlem birlikte değerlendirilir.
Şüpheli İşlem bildirimi yapılmadan, kişinin kendisi hakkında bildirimde bulunulacağından kuşkulanabileceği her tür tutum ve davranıştan kaçınılır. Bildirim yapılmadan önceki araştırmalar bu kapsamda kişide kuşku uyandırmadan gerçekleştirilir. Şüpheli İşlem durumunda da kimlik tespit işlemlerinin yapılması zorunludur. Söz konusu Şüpheli İşlemin tamamlanamaması ve teşebbüs aşamasında yarım kalması durumunda, kimlik tespitine ilişkin işlemler mümkün olduğu kadarıyla sonuçlandırılmaya çalışılır.
Platform, ve Platform çalışanları Sır Saklama Yükümlülükleri kapsamında, Şüpheli İşlem bildiriminde bulunduğu veya bulunacağı konusunda, yükümlülük denetimi ile görevlendirilen denetim elemanları ve yargılama sırasında mahkemeye yapılanlar hariç olmak üzere işlemin tarafları da dahil olmak üzere herhangi bir kişiye bilgi veremez. Sır Saklama Yükümlülüğü, görevi dışında herhangi bir şekilde Şüpheli İşlem bildiriminde bulunulduğunu öğrenen diğer kişileri de kapsar.
Ayrıca Platform tarafından Şüpheli İşlem bildirimi yükümlülüğünü hukuka uygun biçimde yerine getirildiği müddetçe, Platform’un temsilcileri, yöneticileri, personeli ve çalışanları herhangi bir hukuki ve cezai sorumlulukla karşılaşmaz.
Bilgi ve Belge Verme
Madde 10 – Platform, 5549 sayılı Kanun’un 7. maddesi ve Tedbirler Yönetmeliği kapsamında MASAK ve denetim elemanları tarafından kendisinden istenilecek her türlü bilgi, belge ve bunlara ilişkin kayıtları ve bu kayıtlara erişimi sağlamaya yarayacak tüm bilgi ve şifreleri tam ve doğru olarak, Platformdan istenilen usul, şekil ve süreye uygun olarak gecikmeksizin vererek bu kişilere gerekli kolaylığı sağlamaktadır. Platformdan talepte bulunulan hallerde, savunma hakkı hükümlerinin kapsamında kalan bilgiler haricinde, diğer özel kanunlarda yer alan hükümlerin ileri sürülerek bilgi ve belge vermekten kaçınılması mümkün değildir. Ayrıca Platform yetkilileri, fiziki denetimde Platform’un, ilgili bilgi işlem sistemini, defter ve belgelerini denetimin amaçlarına uygun olarak Denetim Personeli’nin talebi halinde denetime sunmak üzere hazır bulundurur ve verilen güvenliğini sağlama konusunda gerekli tedbirleri alır
Bilgi ve Belgelerin Saklanması ve Talep Halinde İbrazı
Madde 11 – Platform, 5549 sayılı Kanun’un 8. ve 46. maddeleri ile Tedbirler Yönetmeliği kapsamında Platform nezdinde yükümlülükler ve işlemlere ilişkin her türlü ortamdaki bilgileri diğer özel mevzuatta daha uzun saklama süreleri öngörülmüşse son işlem tarihinden itibaren sekiz yıl süre ile muhafaza eder. Bu kayıtların talep edilmesi halinde yetkililere ibrazı sağlanır. Şüpheli İşlem bildirimlerine ilişkin bilgi belge ve kayıtlar ve bildirimlere ek yapılan belgeler de bu şekilde muhafaza edilir ve gerektiğinde Denetim Personeli’ne ibrazı sağlanır.
Eğitim
Madde 12 – Platform, bütün çalışanları için, ilgili mevzuatta öngörülen suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanın önlenmesi hükümlerinin, güncel gelişmelerin ve iç politika ve prosedürler hakkında geliştirmeler ile değişikliklerin yansıtıldığı biçimde düzenli olarak eğitim sağlar.
Eğitim faaliyetleri, 5549 sayılı kanun ve 6415 sayılı kanunlar ve bu kanunlara dayanılarak çıkarılmış Tedbirler Yönetmeliği gibi ikincil mevzuatta yer alan yükümlülüklere uyumun sağlanması, Platform personelinin Politika ve prosedürlere uyumunun sağlanması, risk temelli yaklaşım konusunda sorumluluk bilincinin artırılması ve kurum kültürünün oluşturulması amacıyla gerçekleştirilir.
Platform, eğitim faaliyetini yaygınlaştırmak için seminer ve paneller düzenlenebilir, çalışma grupları oluşturulabilir, görsel ve işitsel materyaller kullanılabilir, bilgisayar destekli eğitim programları gibi eğitim yöntemlerinden veya uygun görülecek herhangi bir yöntemden yararlanabilir. Bu eğitimler ölçme ve değerlendirme sonuçlarına göre gözden geçirilerek ve ihtiyaca göre düzenli aralıklarla tekrarlanır ve aşağıdaki konuları kapsar:
• Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı kavramları,
• Suç gelirlerinin aklanmasının aşamaları, yöntemleri ve bu konuda örnek olay çalışmaları,
• Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi ile ilgili mevzuat,
• Risk alanları ve risk seviyeleri yönetimine ilişkin esaslar
• Kurum politikası ve prosedürleri,
• Müşterinin tanınmasına ilişkin esaslar,
• Şüpheli İşlem bildirimine ilişkin esaslar,
• Muhafaza ve ibraz yükümlülüğü,
• Bilgi ve belge verme yükümlülüğü,
• Yükümlülüklere uyulmaması halinde uygulanacak müeyyideler,
• Aklama ve terörün finansmanı ile mücadele alanında uluslararası düzenlemeler
Ayrıca gerçekleştirilen eğitime ilişkin olarak;
• Eğitim yer ve tarihleri,
• Eğitim yöntemi,
• Toplam eğitim saati,
• Eğitim verilen personelin sayısı ve toplam personel sayısına oranı ile birim ve unvanlarına göre dağılımı
• Eğitimin içeriği,
• Eğiticilerin unvanı ve uzmanlık alanları
hakkında bilgi ve istatistikler belgelenerek eğitimin ardından olası bir denetimde talep halinde kamu otoritelerine ve Denetim Personeli’ne sunulmak üzere hazır bulundurulur.
İç Denetim
Madde 13 – Platform’un suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi kapsamında uyum için yeterlilikleri ve kuralların etkinliği İç Denetim Birimi tarafından değerlendirilir. İç denetim, mevcut kriter ve denetim teknikleri çerçevesinde uyum programının bütününün etkinliği ve yeterliliğinin sağlanması amacıyla Platform Yönetim Kurulu tarafından yetkilendirilecek kişi veya birimlerce yerine getirilir. Yetkilendirilecek personelin denetim faaliyetini bağımsız şekilde yerine getirebilmesi için, bu tedbirlerin yerine getirilmesinde daha önce görev almamış olması gerekmektedir. Platform tarafından risk temelli bir yaklaşımla iç denetim faaliyetleri kapsamına girip incelenecek ve denetlenecek temel noktalar şunlardır:
• Şirket politika ve prosedürlerinin yeterliliği ve etkinliği,
• Risk yönetiminin yeterliliği ve etkinliği,
• İzleme ve kontrol faaliyetlerinin yeterliliği ve etkinliği,
• Eğitim faaliyetlerinin yeterliliği, verimliliği ve etkinliği,
• İşlemlerin mevzuata ve kurum politika ve prosedürlerine uygun olarak yürütülüp yürütülmediği.
İç denetim faaliyetinin kapsamı belirlenirken, izleme ve kontrol çalışmalarında tespit edilen Platform ile ilgili aksaklıklar ve risk içeren müşteriler, hizmetler ve işlemler göz önünde bulundurulur. Denetlenecek birimler ile işlemler belirlenirken büyüklük ve işlem hacmi gibi hususlar dikkate alınır ve Platform’da gerçekleştirilen işlemlerin tamamını temsil edebilecek nicelik ve nitelikte birim ve işlemin denetlenmesi sağlanır.
Yapılacak iç denetimlerde aşağıdaki hususlarda inceleme yapılır:
• İlgili mevzuata uygun faaliyette bulunulması,
• Kimlik tespitinin tam ve doğru olarak yapılması,
• Şüpheli İşlem raporlaması,
• Personelin bilgi seviyesi ve yetkinliği, eğitim ihtiyacı.
İç denetim faaliyetinin neticesinde, tespit edilen eksiklik, hata ve suistimaller varsa bunlar ile bunların yeniden ortaya çıkmasının önlenmesine yönelik tedbir önerileri Yönetim Kurulu’na raporlanır. Ayrıca iç denetim faaliyeti kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin olarak aşağıdaki hususlar, olası bir denetimde talep olması halinde yetkili kamu otoritesine ve Denetim Personeli’ne sunulmak üzere raporlanarak hazır bulundurulur.
• Yıllık işlem hacmi,
• Toplam personel sayısı,
• Olması halinde şube, acente ve benzeri bağlı birimler ve buralarda yapılan denetime ilişkin bilgiler,
• Denetimlerin tarihleri,
• Denetim süresi,
• Denetimde çalıştırılan personel ve denetlenen işlem sayısına ilişkin bilgileri içeren istatistikler.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
DİĞER HUSUSLAR
Politikada Yer Almayan Diğer Hususlar
Madde 14 - Bu Politika metninde düzenlenmemiş, Politika kapsamı ile ilgili diğer konularda Platform tarafından çıkarılan diğer Politika metninde, Sermaye Piyasası Kurulu Tebliğleri, genelgeler ve sermaye piyasası işlemlerini düzenleyen yasalar ile Suç Gelirlerinin aklanmasının ve Terörizmin Finansmanının önlenmesi konusunda 5549 sayılı Kanun ve 6415 sayılı Kanun, Tedbirler Yönetmeliği, MASAK ve FATF düzenlemeleri ile ilgili diğer mevzuat hükümleri temel alınır.
Politika Hükümlerinde Değişiklikler
Madde 15 - Politika hükümlerini değiştirme yetkisi Yönetim Kuruluna aittir.
Yürürlük
Madde 16 - İşbu Politika hükümleri Ecofolio Kitle Fonlama Platformu A.Ş. Yönetim Kurulunun [ • ] tarihli kararı ile kabul edilmiş olup, karar tarihi itibarıyla yürürlüğe girer.